premierimobiliare.ro

10 Lucruri pe care nu le știai despre Bucureşti. Și unul despre Popești-Leordeni

  1. Bucureștiul a fost desemnat drept capitală a Țării Românești în anul 1659 de către domnitorul Gheorghe Ghica.
  2. La recensământul din 1798, orașul număra puțin peste 30.000 de locuitori. Între 1798 și 1831, populația Bucureștiului s-a dublat, ajungând la 60.587 de locuitori. Un fenomen similar de dublare a populației s-a produs între 1948 și 1992, de la 1.025.000 la 2.067.000 de locuitori.
  3. Bucureștiul este a 6-a capitală ca mărime din Uniunea Europeană.
  4. Primul drum din București a fost Drumul de Lemn, care era pavat cu trunchiuri de copaci. Astăzi, această arteră poartă numele de Calea Victoriei.
  5. Primele vehicule trase de cai din Europa au fost inaugurate în București, în anul 1840.
  6. Cimitirul Bellu era locul preferat al hoților de căciuli de blană. Aceștia stăteau pe zidurile care împrejmuiau cimitirul și le „pescuiau” de pe capul doamnelor cu o sfoară și un cârlig de pescuit. Ulterior, le vindeau în Parcul Tineretului.
  7. Denumirea veche a Parcului Cișmigiu era „balta lui Dura Neguțătorul.” În anul 1779, Alexandru Ipsilanti a poruncit să se construiască o cișmea spre ieșirea Știrbei Vodă de astăzi, pentru a organiza mai bine aprovizionarea cu apă a orașului. De aici provine denumirea de Cișmigiu.
  8. Numele străzii Lipscani provine de la orașul Leipzig din Germania, lucru care amintește de viața comercială extrem de dinamică a Țării Românești.
  9. Bucureștiul este înfrățit cu 9 orașe din întreaga lume, printre care Beijing, Atlanta, Budapesta și Hanovra.
  10. Palatul Telefoanelor din București a fost construit între 1929-1934, după modelul zgârie-norilor americani. A fost, până în anii ’70, cea mai înaltă clădire din București.

Unul dintre cele mai cunoscute preparate culinare românești – mititeii – își duce istoria mai departe în Orașul Popești-Leordeni, unde se află unul dintre cei mai renumiți producători din România, La Ciotoianu. „Micii” au fost inventați la sfârșitul secolului al XIX-lea de Iordache Ionescu, proprietarul restaurantului „La o idee,” situat pe strada Covaci. Cârnații mici au fost numiți „mititei” când Iordache Ionescu a folosit doar carne amestecată cu bicarbonat de sodiu, deoarece nu mai avea mațe pentru cârnați. Acești cârnați mici și fără înveliș au devenit un brand gastronomic național.

Lasă un comentariu