premierimobiliare.ro

O veste proasta si una buna!!!

Piața imobiliară, motor principal al economiei, suferă de ceva vreme. Numărul de locuințe noi date în folosință a scăzut dramatic, iar acest lucru se putea anticipa. Lipsa unui PUG în Capitală, blocarea PUZ-urilor de sectoare, creșterea TVA-ului de la 5 la 9%, majorarea taxelor pe cifra de afaceri, inflația și accesul dificil la creditare sunt principalele motive care au condus la situația actuală. O situație în care piața imobiliară este dominată de tranzacțiile pe imobile vechi, ceea ce este o lovitură cumplită pentru economie. Industria imobiliară/ construcții antrenează pe orizontală alte zeci de industrii, trage după ea sectoare întregi ale economiei (producție și servicii), fiind un adevărat catalizator. „Grija” guvernanților pentru acest motor se reflectă fidel în situația actuală. Aceasta a fost vestea proastă…

Vestea bună? Cumpărătorii care nu depind de credite sunt, în aceste momente, „suverani”. Cei ce doresc să cumpere un imobil în această perioadă pot negocia, pot obține discounturi semnificative de pe această poziție „superioară”. Acest fapt este valabil mai ales în relația cu dezvoltatorii.

Cu toate aceste impedimente, pe termen mediu și lung, piața imobiliară se va relansa puternic, iar prețurile vor urma același trend ascendent înregistrat în ultimii 5 ani. Apreciem că cererea și oferta vor avea creșteri exponentiale.

Cererea: procesul de migrare din zona rurală în cea urbană este în continuă creștere. De asemenea, procesul prin care orașele mici se golesc în favoarea celor mari (de unde „răsare soarele”!). Să luăm exemplul metropolei București-Ilfov, înconjurată la mai puțin de 100 km de Oltenița, Giurgiu, Slobozia, Călărași, Alexandria, Ploiești, Pitești, etc. (orașe-satelit care, la rândul lor, sunt înconjurate de alte localități mai mici). Acesta atrage ca un magnet românii aflați în căutarea unor condiții de viață mai bune, a unui job, la studii și așa mai departe, categorie ce a pus și va pune presiune pe prețurile din industrie. Mai mult, condițiile de creditare și veniturile populației sunt pe un trend încurajator, lucru care va aduce din ce în ce mai mulți români în poziția de a lua decizia de achiziționare a unei proprietăți prin contractarea unui credit imobiliar.

Oferta: Deși limitați de anumite condiții restrictive impuse de autoritățile locale, prin metode controversate, dezvoltatorii imobiliari găsesc soluții. Una dintre acestea este migrarea în zonele periurbane. A se vedea cazul Popești-Leordeni! Cu un PUZ de sector 4 în procedură de suspendare, cu un PUG învechit și resuscitat regulat, unii dezvoltatori au găsit soluția de compromis și și-au îndreptat atenția acolo unde sunt bine primiți, în localitatea imediat învecinată. Cu toate acestea, oferta este din ce în ce mai limitată, ceea ce pe termen mediu va impacta prețurile de tranzacționare.

Lasă un comentariu