premierimobiliare.ro

Constantin Brancoveanu

Zona Constantin Brancoveanu se poate lauda, oarecum, ca a inaugurat iuresul constructiv din Zona de Sud si, implicit,  cartierul Berceni. Imediat ce Întreprinderea de Mașini Grele București (IMGB) a fost dată în folosință în anul 1963, construcția ansamblurilor de locuințe muncitorești din Berceni a luat avânt. Santierele au inceput sa domine zona, macaralele să suie-n inalturile cerului și zeci de blocuri să rasara ca peste nopate. Între străzile Nițu Vasile, Secuilor și Bulevardul Constantin Brâncoveanu s-a construit primul microraion din Berceni, un minicartier ca la carte, cu locuri de joacă pentru copii, dotări comerciale și o alternanță interesantă de blocuri înalte și blocuri joase care forma ritmuri de volume. În centru, un grup de case vechi scăpase ca prin minune de tăvălugul demolărilor comuniste.

fostulbucuresti.github.io
fostulbucuresti.github.io

 Mai jos, în vecinătatea străzii Aliorului, s-a dezvoltat un nou nucleu de locuințe, iar crearea unor noi artere de circulație dimensionate la cerințele acelei perioade a devenit o chestiune necesara. Între străzile Nițu Vasile și Turnu Măgurele s-a construit strada Emil Racoviță, perpendiculară pe strada cu același nume ca al complexului Străduinței.

Revista Arhitectura RPR din anul 1963 (nr. 85) dedica un articol complexelor comerciale construite odata cu blocurile de locuinte. Iata cateva fragmente din acesta:

“In urma cu un an, acest cartier- amplasat in imediata apropiere a intersectiei Soseaua Oltenitei cu Calea Vacaresti, ocupand o suprafata de 29 ha pe un teren de forma aproape triunghiulara, intre strada Serg. Nitu Vasile, strada Secuilor si Bulevardul Constantin Brancoveanu– era un vast teren, rar construit, cu mici casute in stare mediocra si insalubra.

Ansamblul Berceni Sud 2 în construcție 1968

Astazi, aici se ridica 36 blocuri de locuinte p+4 si p+8, armonios amplasate si colorate; strazi largi si alei asfaltate brazdeaza terenul, printre plantatiile care au ramas ca un vestigiu pitoresc al vechiului cartier.”

 Putem vedea pe o hartă a cartierului din 1966 primele ansambluri de blocuri din Berceni (microraionul Nițu Vasile și ansamblul Berceni Sud 1): perimetrul arterelor Păduroiu Secuilor– Olteniței, Secuilor- Bd.Constantin Brâncoveanu- Sg. Nițu Vasile și Bulevardul Alexandru Obregia ( fost Metalurgiei)- Emil Racoviță- Turnu Măgurele (cu Complexul Străduinței). La acestea se adăugau câteva blocuri de-a lungul arterei Soseaua Giurgiului, iar în rest case vechi.

Ansamblul Berceni Sud 2 în construcție 1968

 Până în 1968 fuseseră deja date în folosință peste 5600 de apartamente, din cele 15 000 proiectate. În deceniul următor s-au demolat și ultimele case vechi din zonele Drumul Găzarului, Almașul Mare și Luica, construindu-se încă 7000 de apartamente în ceea ce avea să fie denumit ansamblul Berceni Sud 2.

istoria imobiliara a fost completata perfect de asa-zisele „blocuri noi” din arealul delimitat de Bulevardul Constantin Brancoveanu_ Soseaua Oltenitei si strada Secuilor (strazi extrem de atractive si cautate, precum Husi, Paduroiu, Pomarla, Baltita).in mod apropae simetric, pe cealalta parte a bulevardului a fost creat un mini cartier la fel de atractiv (areal delimitat de strazile Imparatul Traian, Alunisului, Soseaua Oltenitei).

Zona Constantin Brancoveanu beneficiaza si de „perla coroanei”, care a innobilat, a atras si a ajutat permanent dezvoltarea : Parcul Oraselul Copiilor.

La polul opus al bulevardului, strada Turnu Magurele a capatat vigoare imobiliara incepand cu anii 2010. Incet-incet,  balanta se echilibreaza, in acest areal aparand in perioada 2010-2020 cateva mii de unitati locative noi, apartamente in blocuri cu regim relativ mic de inaltime, precum si cartiere de case/vile.

Lasă un comentariu