premierimobiliare.ro

Mihail Gorbaciov în Berceni

Știați că renumitul președinte Mihail Gorbaciov a vizitat Piața Sudului?
Se întâmpla în data de 27 mai 1987, când la vizita acestuia în România a fost invitat de către Nicolae Ceaușescu intrând chiar și în magazinul Big Berceni din Sectorul 4, în ovațiile celor prezenți la eveniment.

Bucharest, Romania. Mikhail Gorbachev (R), General Secretary of the Central Committee of the Soviet Union, welcomed by residents during an official visit. Yuri Lizunov/TASS
Румыния. Бухарест. Генеральный секретарь ЦК КПСС Михаил Горбачев во время прогулки по городу. Юрий Лизунов /Фотохроника ТАСС

Gorbaciov a vizitat România între 25 și 27 mai 1987 și a vorbit despre cooperarea dintre România și URSS care ar trebui „să concorde cu imperativele timpului”. La finalul discuțiilor, Ceaușescu și Gorbaciov au adoptat un program  de dezvoltare economică valabil până în anul 2000. 
A urmat în  4-6 octombrie 1988 vizita de răspuns a cuplului Ceaușescu la Moscova, unde Gorbaciov a menționat inclusiv „asperitățile” bilaterale, în vreme ce Nicolae Ceaușescu îl sfătuia pe omologul său să lase la o parte problemele „externe și istorice” cum ar fi „defăimarea lui Stalin”, căruia liderul român îi recunoștea o serie de merite. 

Raportul lui Gorbaciov către Biroul Politic despre călătoria sa în România descrie o experiență foarte diferită de primirea populară pe care a primit-o în aprilie la Praga. Notele lui Cerniaev arată disconfortul clar al lui Gorbaciov față de Ceauşescu, sentimentul opresiv general pe care l-a găsit într-o țară în care „demnitatea umană nu are absolut nicio valoare”, în care scandările robotizate ale mulțimii „își plesnesc capul” și în care lipsesc practic orice. . Totuși, Gorbaciov crede că trebuie să arate sprijinul tuturor liderilor aliați, chiar dacă în acest caz „se simte ca un prost”. Spre deosebire de Cehoslovacia, unde uralele pentru Gorbaciov erau pentru reformă și împotriva conducerii comuniste existente, în România Ceauşescu s-a asigurat că scandările orchestrate îl învelesc strâns pe liderul sovietic ca dictator — iar lui Gorbaciov nu i-a plăcut.

  1. Gorbaciov: Răbdarea și aderarea noastră la principii în legătură cu Ceauşescu în special și cu țara în general au dat roade.
  2. M-a impresionat construcția din București. Arhitectură ambițioasă. Ceauşescu a spus că până în 1990 construcţia de locuinţe va fi finalizată. Dar situația oamenilor este foarte grea. Consumul de carne pe cap de locuitor este de 10 kilograme pe an. Datoria externă este de aproximativ 3 miliarde de dolari. Există o lipsă constantă de energie, căldură, produse alimentare, bunuri de larg consum. Iar Ceauşescu îmi spune în tot acest timp că deja a realizat totul.
  3. Mă uit la el și mă simt ca un prost. El are deja totul decis în ceea ce privește democrația, alegerile libere și cooperarea colectivelor de muncă libere.
  4. Când eu și Ceauşescu am ieșit la oameni, reacția lor a fost ca o cutie muzicală înfășurată: „Ceaușescu—Gorbaciov!” „Ceaușescu — pace!” Când mă apropiam de oameni, îi întrebam: mai știi alte cuvinte? Mai târziu mi s-a spus că acești strigători au fost aduși acolo cu un autobuz în acest scop. Toate acestea produc un sentiment opresiv.
  5. Demnitatea umană nu are absolut nicio valoare. Nu am putut purta o conversație normală cu oamenii nicăieri: nici pe stradă, nici la fabrica pe care am vizitat-o. Au tot strigat „Ceaușescu-Gorbaciov!” „Gorbaciov—Ceaus.escu!” Îi face cuiva să se spargă capul. [Am fost dus la un magazin și o piață. Există vitrine peste tot. Oamenii spun că după ce am plecat, mase de oameni s-au grăbit să ia mărfurile.
  6. Ceauşescu a fost teribil de jignit când am vorbit public despre glasnost, despre perestroika, când mi-am permis să vorbesc concret despre ceea ce facem în URSS. A fost supărat de asta.
  7. De aceea trebuie să acționăm cu atenție, pas cu pas, fără să ne grăbim și să ne supraestimăm posibilitățile. În același timp, trebuie să avem în vedere că conducerea României își dorește foarte mult să se apropie de noi.
  8. Ceauşescu a încercat să ne învinovăţească că l-am pedepsit economic pentru politicile sale independente. În schimb, i-am pus și o întrebare: ai mers în Occident pentru ajutor și sprijin și ai vrut să-i obții simpatiile pe cheltuiala noastră. Deci ce pretenții poți avea despre noi acum? Și ce vă împiedică să luați contacte cu noi, URSS, măcar prin organizații sociale și raionale?
  9. El este incredibil de obrăzător. Încrederea în sine și lauda de sine sunt pur și simplu monumentale, comparabile doar cu încercările sale de a învăța și a admonesta pe toată lumea. Pe probleme internaționale, el manifestă haos și confuzie [krutezh]. Apropo, el a vorbit aspru împotriva ideii de „suficiență” în doctrina noastră militară.1
  10. S-ar putea pune întrebarea dacă era deloc necesar să-l vizitezi. Cred că anume în această situație a fost necesar. 

#sector4 #berceni #romania #urss #ceausescu #gorbachev #gorbachov #piatasudului #1987 #politics #premierimobiliare #zonadesud #premier1994 #istorie #history

Lasă un comentariu