premierimobiliare.ro

Strada Stoian Militaru

Bucureștiul are într-adevăr o istorie fascinantă, plină de povești care s-au pierdut odată cu cei care le-au trăit. Multe străzi sau zone din capitala României ascund întâmplări și amintiri care au dispărut în negura timpului, iar acest lucru este într-adevăr regretabil.

La începutul secolului XX, ostașii au primit parcele de teren la periferiile orașului. Oameni din diverse colțuri ale țării au devenit proprietari fără să-și dorească asta, în timp ce alții, dornici să-și clădească un viitor aproape de capitală, au cumpărat terenuri afectate de filoxeră de pe moșiile vremii. Astfel s-au format zonele pe care le cunoaștem astăzi ca fiind Cimitirul Bellu, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Giurgiului și Eroii Revoluției. La acea vreme, această zonă era cunoscută sub numele de Comuna Șerban Vodă.

Ghidul Unirea Municipiul Bucuresti si comunele suburbane, 1934

Printre cei împroprietăriți se număra și un bătrân mucalit numit Stoian, un veteran al Războiului de Independență. Datorită contribuției sale la măsurarea terenurilor pentru parcelare, când a venit momentul să se aleagă numele străzilor noi, Stoian a spus: „Cea mai lungă!” Astfel, cea mai lungă stradă din noua localitate, construită a treia ca număr, după strada Puțul cu Tei și strada Ilie Opriș, a primit numele Stoian Militaru.

Strada Stoian Militaru a reprezentat mult timp limita sudică a Bucureștiului. În anul 1952, a fost aprobat planul de reconstrucție socialistă a capitalei și planul de construire a metroului, iar orașul s-a extins, absorbând întreaga comună Șerban-Vodă.

Lasă un comentariu